Goed herstellen van een hamstringblessure


Hoe ga je om met een hamstringblessure?

Hoewel je er helemaal voor ging, liep het toch niet helemaal zoals je had gehoopt. Voordat je het door had, lag je gestrekt op de grond met een hamstringblessure. Doodeng natuurlijk, want je weet van je teamgenoten dat dit zomaar een chronische blessure kan worden. Dat wil je natuurlijk ten koste van alles voorkomen! Hoe pak je dat slim aan?

Voorkom een chronische blessure

Het gevaar bij een hamstringblessure is dat je al snel iets forceert. Dit komt omdat deze spier sterk is, maar geen souplesse heeft bij een blessure. Cliënten die al eerder een hamstringblessure hadden en zonder begeleiding hebben door gesport, zijn bij ons terechtgekomen met chronische klachten. Geloof Fysio Rotterdam, dit kun je beter niet meemaken! Daarom streven wij naar een voorspoedig herstel door het pakken van voldoende rust. Progressie kun je beter boeken in een rustig tempo en niet door ineens voluit te gaan.

hamstringblessure Rotterdam

Hoe erg is het?

Om erachter te komen hoe erg je eraan toe bent, is het belangrijk helder te hebben wat de hamstring is. Je kunt het zien als een bundel spieren aan de achterkant van je bovenbeen. Dit massieve blok kan verrekt of gescheurd zijn bij een hamstringblessure. Deze blessure wordt onderverdeeld in drie gradaties:

  1. Eerstegraads blessure: deze blessure is bijna altijd het gevolg van een slechte warming-up. De spier is of verrekt of er zitten wat kleine scheurtjes in de spiervezels. Je hebt vooral bij beweging last van deze blessure.
  2. Tweedegraads blessure: deze regelmatig voorkomende blessure, heeft meer gescheurde spierweefsel dan bij een eerstegraads blessure. Zowel in rusttoestand als bij beweging heb je last van de blessure. In sommige gevallen zie je een blauwe plek. Wel is de locatie van de pijn minder specifiek te benoemen.
  3. Derdegraads blessure: dit is de meest ernstige hamstringblessure die er is. Bij een derdegraads blessure is de spier namelijk volledig gescheurd. Fysiotherapie helpt hierin onvoldoende, er dient ook een operatie plaats te vinden.

Het is goed om te blijven bewegen

Bij Fysio Rotterdam krijg je altijd een persoonlijk trainingsprogramma inclusief schema. We focussen ons in eerste instantie op het soepel houden van je spieren. Naarmate de tijd en het herstel vorderen, ga je ook aan de slag met meer stretches en krachtoefeningen. Het is altijd aan te bevelen om te blijven bewegen. Zwemmen is een goede sport om hiermee aan de slag te gaan.

Maak werk van je herstel: maak een afspraak!

Blijf niet te lang met een hamstringblessure lopen. Daarmee wordt het herstel een stuk lastiger en duurt het ook veel langer. Zonde natuurlijk, want daardoor loop je veel leuke dingen mis. Voorkom ingrijpende gevolgen op je dagelijks leven en maak een afspraak met Fysio Rotterdam. Bij ons krijg je de aandacht die je nodig hebt. Bel of mail ons, dan zien wij je hopelijk snel!

Wil je meer weten?

Over je 1e afspraak of heb je een andere vraag? Bel of mail ons even, we helpen je graag bij jouw herstel!